Carpe Diem Demenslandsby

Foto: Nordic Office of Architecture v/ Benjamin A. Ward

 
 

Foto: Nordic Office of Architecture v/ Benjamin A. Ward

 
 

En landsby for alle

Demenslandsbyen er utformet for å være en åpen og inkluderende del av lokalsamfunnet. Landsbyen består av en rekke fellestilbud som grendehus, kafé, pub, treningsrom, frisørsalong og dagligvarebutikk – alle tilgjengelige både for beboere og besøkende.

Dette bidrar til å bygge broer mellom landsbyen og omverdenen, og skaper møteplasser som fremmer sosial deltakelse og fellesskap.

 
 
 

Foto: Nordic Office of Architecture v/ Benjamin A. Ward

 
 

Et hjem for trivsel og trygghet

 

Prosjektet er bygget opp som en landsby med hjemlig preg, innenfor et trygt og avgrenset område. Demenslandsbyen består av 136 leilighetsplasser i 17 bofellesskap, 22 bo- og behandlingsplasser, felles områder, samt administrative arealer. Cadi ledet brukerprosessen i tett dialog med kommunen og utviklet et helhetlig konsept for hvert område, basert på farger og materialer, og løst inventar.

 
 
 
 
 
 
 
 

Boenheter med personlig preg og omsorg

Landsbyen tilbyr et unikt og inkluderende boligtilbud for personer med demens, med flere boenheter tilpasset ulike behov og livsstiler. Hver boenhet er designet med sitt eget tema: en klassisk innredning for de som ønsker en tradisjonell og hjemlig atmosfære, en boenhet som minner om hyttelivets varme og avslappede stemning, og annen som bringer følelsen av havet inn i hverdagen for de som trives med maritime elementer. Denne tilnærmingen setter beboernes velvære og selvstendighet i sentrum, og tilbyr omsorg og støtte tilpasset hver enkelt.

Carpe Diem Demenslandsby er mer enn bare et hjem – det er et trygt, meningsfullt fellesskap der alle kan leve livet på sine egne premisser.

 
 
 
 

Foto: Nordic Office of Architecture v/ Benjamin A. Ward

 
 

Priser og nominasjoner

Carpe Diem Demenslandsby har blitt anerkjent for sitt innovative design og menneskeorienterte tilnærming, og vi er stolte av å ha vært en del av dette banebrytende prosjektet. I 2020 ble prosjektet tildelt prisen Årets helsebygg av Nohrcon, en pris som fremhever bygg som setter nye standarder for helsebygg i Norge.

I tillegg ble Carpe Diem Demenslandsby nominert til Statens pris for byggkvalitet 2021, en hederspris som hedrer bygg som er eksempler på god arkitektur og bærekraftig design. Prosjektet ble fremhevet som et forbilde for universell utforming og sosial bærekraft.

Carpe Diem Demenslandsby ble også kåret til en av Norges mest inkluderende arkitektur- og designprosjekter i en kåring av Pressenytt, der prosjektet ble fremhevet for sin tilnærming til inkluderende design og funksjonalitet som møter de unike behovene til personer med demens.

 
 

Inkluderende design

Carpe Diem demenslandsby er tildelt Innovasjonsprisen for inkluderende design 2024, utdelt av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet. Prosjektet løftes frem som «et forbildeprosjekt som alle kan lære noe av», og deler prisen med NRKs nye visuelle profil.

– Vi i regjeringen ønsker oss et samfunn der alle kan delta. Da er vi avhengig av design og arkitektur som inkluderer, ikke ekskluderer, og som tar hensyn til et mangfold av mennesker og deres behov. Disse to prosjektene har gjort nettopp dette. Gratulerer så mye, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

– Carpe Diem demenslandsby er et forbildeprosjekt som alle kan lære noe av. Med uvurderlig hjelp fra eksterne arkitekter har dette prosjektet blitt en nasjonal ledestjerne når det kommer til nyskaping, mangfold, likeverd og universell utforming, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i DOGA.

 
 

TYPE

Nybygg

OPPDRAGSGIVER

Bærum kommune

AREAL

18.000 m2

LOKASJON

Bærum

TIDSROM

2018-2020

SAMARBEIDSPARTNERE

Arkitekt - Nordic Office of Architecture


Foto - Benjamin A.Ward (Nordic) og Anne Bråtveit

Forrige
Forrige

Økern Ungdomsskole, barnehage og flerbrukshall

Neste
Neste

IFS (Industrial Financial Systems)